Kitcheree



Joogidel on üks eriline tervendav “lemmiktoit”. Kui sa satud mõnele workshopile, joogafestivalile või niisama mõne joogi juurde lõunasöögile, siis võid peaaegu täiesti kindel olla, et sulle pakutakse ka kitchereed - maitsvat mungoa-riisirooga.

* Kitcheree hoiab kõhu kaua täis ja teeb seestpoolt pai.



* Puhastab seedesüsteemi ja viib kehast välja kogunenud šlakid, mürgid,      jääkained.


* Annab elujõudu ja vastupidavust


* Tasakaalustab kõiki kolme doshat (Ayurveda meditsiini kohaselt on inimene terve siis kui kolm organismi põhivedelikku ehk doshat: Vata, Pitta ja Kapha on tasakaalus)


* Annab organismile kõik vajalikud toitained ja on samas väga kergesti seeditav (ideaalne paastutoit)


* Sisaldab palju aminohappeid, väga proteiinirikas (ideaalne neile, kes tahavad liha oma toidusedelist välja lükata)
* Kosutav ja raviv igasuguste kõhuhädade ja muude viiruste korral
stimuleerib kõiki 5 maitsemeelt: soolast, magusat, haput, kibedat, umamit ja vähendab seeläbi ootamatute isude tekkimist
 

* Süütab seedetule (Ayurveda kohaselt on meie tervis otseses seoses seedesüsteemi tugevusega ehk kui suure tulega toit ära põletatakse. Leeki vähendavad halvad ja suurendavad head toidukombinatsioonid)
 

* Kitchereed soovitatakse kundalini joogas ka organismi suurpuhastuskuurina: söö 40 päeva järjest ainult kitchereed maitsestamata jogurtiga ja joo vett ning yogi teed.


Kitchereed on hästi kerge ja mis veel oluline: taskukohane!

Vaja läheb:
150g mungube
150g basmati riisi (mina tegin seekord pruuni riisiga)
1 suurem sibul
5 küüslauguküünt
3 cm jupp ingverit
½ tl kurkumit
½ tl musta pipart
¾ tl purustatud kuivtšillit
½ tl garam masala maitseainet
½ tl vürtsköömneid
gheed (selitatud või)

Leota mungube 6 tundi vees ja keeda koos riisiga seni kuni pehme (umbes 20 minutit läheb minul tavaliselt). Tükelda sibul, ingver, küüslauk ja kuumuta koos vürtsidega ghee sees kergelt läbi. Sega keedetud munguba ja riis sinna hulka ja lase mõned minutid kaane all seista, et maitsed omavahel seguneda saaksid. Ja siis naudi!

P.S: eriti hea on siis kui valad kitchereele peale tilga keefirit või maitsestamata talujogurtit

 Mõnusad Jooga toidud

                                     

                                             Ghee

Ghee on ka üks joogide supertoiduaineid: ideaalne proteiini ja kasuliku rasva kombo. Seda kasutatakse tihti lausa ravi- ja profülaktilisel otstarbel. Gheel on alles kõik või tervendavad omadused miinus küllastunud rasva- ja piimajäägid (see ongi see valge vaht, mille sa ära koorid). Ghee toetab seedesüsteemi, parandab mälu, sisaldab antioksüdante ja tugevdab immuunsüsteemi, tõstab meestel seemnerakkude kvaliteeti, hoiab liigesed liikuvana ja muudab keha painduvamaks. Ja tõeliselt maitsev-magus on ta ka!



Kuumuta või keskmise suurusega raskes potis keskmiselt madalal kuumusel.

Kui või mullitab ja mulksub, koori vaht. Kui see hakkab valmis saama, hakkavad tahked osad kogunema poti põhja. Kui see on valmis (selleks kulub umbes 15-20 minutit), muutub ollus selgeks ja väga vaikseks. Võta see kiiresti tulelt, enne kui kõrbema läheb ja mis võib juhtuda väga kiiresti (kui nii juhtub, siis hakkab ollus kiiresti tossama ning muutub kuldse asemel pruuniks). Jahuta pisut.

Ghee on valminuna selge kuldne vedelik. Vala ghee läbi metallkurna (või marli või jahusõela) klaas- või plastanumasse. Säilita toatemperatuuril.

                                            Jogy Tee

Kundalini joogidel on üks kindel tee mida nad alati joovad. See tee on väga hea verele, käärsoolele, närvisüsteemile ja luudele

Ühe tassi tee jaoks läheb vaja:

315 ml vett
2 lõiku värsket ingverijuurt
3 nelki (koos vartega)
4 rohelise kardemoni kauna, purustatud
4 musta pipra tera

pool kaneelipulka
pool tassi piima (125 ml)

mett maitse kohaselt

Kuumuta vesi keemiseni ja lisa vürtsid. Kata kinni ja jätka keetmist 10 – 15 min.

Võta tulelt, soovi korral lisa must tee ja lase tõmmata 1 – 2 minutit.

Lisa piim, kuumuta keemiseni ja võta kohe tulelt. Kurna, maitsesta meega ja serveeri.

                                      Kuldne piim


Joogide võlujook! See on maitsev kuum jook mis teeb väga palju head seljale ning liigestele. Määrib hästi liigeseid ja aitab murda lahti kaltsiumikuhjatisi.



Ühe tassitäie kuldse piima valmistamiseks võta:

1/8 teelusikatäis kurkumi

¼ tassi (65 ml) vett

250 ml piima

2 supilusikatäit (40 ml) mandliõli

Keeda kurkumi ehk kollajuurt vees 8 minutit, kuni tekib paks pasta. Vett võta 6 korda rohkem kui kurkumi. Vajadusel lisa vett keetmise käigus. Vahepeal kuumuta piim keemiseni koos mandliõliga. Kohe kui see keema hakkab, võta pott tulelt. Pane piima-õli segusse kurkumipasta ja lisa maitseks mett.

PS! Kurkumipastat võib teha korraga suurema koguse, see säilib külmikus 40 päeva.

Vahelduseks võid kuldse piima ka vahustada ja raputada peale kaneeli.